Recension: En förgiftad man av Peter Robinson

en-forgiftad-man

Nu även en brittisk succéförfattare som väljer att avvika från sitt givna mönster genom att skriva en bok som inte handlar om kommissarie Alan Banks. De nordiska försöken har inte varit rakt igenom lyckade så nu får jag summera vad jag tycker om Peter Robinsons försök att göra detsamma.

Romanen handlar om en filmmusikkompositör som återvänder till Yorkshire Dales i England efter en lång och framgångsrik karriär i Hollywood. Chris Lowndes, som nyligen förlorat sin fru, återvänder till sina hemtrakter och väljer att köpa ett hus som inte haft en permanent inneboende på flera år. Huset ruvar på en hemsk historia där en vacker kvinna Grace Fox 1953 påståtts ha giftmördat sin man. Grace blev senare dömd för mordet och avrättades genom hängning. Åsikterna om vad som egentligen hände går i sär och Chris blir allt mer besatt av tanken att ta reda på sanningen…

Peter Robinson är mycket skicklig på att skapa trovärdiga karaktärs- och miljöbeskrivningar som gör att läsaren lätt kan komma in i berättelsen. Trots de lågmälda berättartempot byggs spänningen upp gradvis och historien blir närmast att jämföra med en klassisk pusseldeckare. Tillskillnad från sina nordiska kollegor lyckas Peter Robinson skapa en en ny och mycket välskriven deckare där hans trogna fans snabbt glömmer bort att Alan Banks inte har huvudrollen.

Originalitet: 7, Handling: 8, Språk: 8, Karaktärer: 8 , Miljö: 8

Betyg: 7.8

This entry was posted in Recensioner. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *