Recension: En ond liten handling av Elizabeth George

en-ond-liten-handling

Själv ser jag fram emot varje ny bok av Elizabeth George som är min absoluta favorit när det gäller deckarförfattare. Hon har gång på gång visat att hon behärskar alla tekniker som behövs för att skapa en riktigt bra kriminalhistoria där miljö- och karaktärsbeskrivningar tillhör hennes absoluta styrkor som författare.  Jag återkommer till hur den här boken lever upp till mina höga förväntningar…

Boken inleds med att Barbara Havers granne, Taymullah Azhar, är helt förtvivlad då hans nioåriga dotter Haddiyah har försvunnit. Spåren leder ganska snart till den Italienska staden Lucca och Havers gör allt för att övertyga sina chefer om att hon ska få bege sig dit och hjälpa till att hitta Azhars dotter. Då hon i stället begår ett antal misstag blir det Sir Thomas Lynley som får resa till Italien och bistå den lokala polisen i sökandet efter Haddiyah. Havers försöker till varje pris påverka utredningen och snart hittar hon spår som innebär att hon själv sätts på prov såväl yrkesmässigt som privat.

Det här är ännu en fantastisk kriminalberättelse av Elizabeth George där hon briljerar med miljöbeskrivningar från såväl England som Italien. Skillnaden mot tidigare romaner är att handlingen har fått stå tillbaka för ovanligt mycket karaktärsbeskrivningar och scener där framförallt Barbara Havers är i fokus. Något som i och för sig är uppfriskande då den svenska kriminallitteraturen nästan helt saknar detsamma. Personligen hade jag dock gärna uppskattat en större andel brotts- och utredningsfokuserad handling av de nära 800 hundra sidorna…

Originalitet: 6, Handling: 4, Språk: 9, Karaktärer: 9, Miljö: 10

Betyg: 7.6

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *