Recension: Utmarker av Arne Dahl

utmarker

Det här är den första boken i en helt ny serie av Arne Dahl, som i stället för att fortsätta med ett stort persongalleri i den så uppskattade serien om A-gruppen i stället väljer en annan väg i denna roman som innehåller färre karaktärer. En ung kvinna har varit försvunnen i över tre veckor och Sam Berger på Stockholmspolisen fruktar att en seriemördare har tagit henne. Ganska snart träffar Sam på den märkliga kvinnan Nathalie Fredén som visar sig ha säregna avsikter i fallet. Boken utvecklas till en kamp mot klockan där Sams egen barndom får en viktig betydelse för lösningen av fallet.

Precis som flera andra succéförfattare försöker Arne Dahl hitta ett nytt grepp med den här berättelse och som flera före honom så…misslyckas han! Huvudkaraktärerna är dåligt gestaltade och blir efter ett tag mer och mer ointressanta och boken är nästan helt befriad från miljöbeskrivningar. I stället är det en intensiv handling som dominerar tillsammans med flera vändningar som får läsaren att tvivla på utgången. Författaren får godkänt när det gäller språk, men inte när det gäller nyskapande. Den här boken känns som ett filmmanus mer än något annat…

Originalitet: 2, Handling: 5, Språk: 4, Karaktärer: 2, Miljö: 2

Betyg: 3.0

This entry was posted in Recensioner. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *