Recension: Grisfesten av Leif GW Persson

grisfesten

En klassiker som jag märkligt nog läser för första gången. Fredagen den 13 maj 1977 inträffar ett postrån som blir upptakten till den här berättelsen. Vi får bland annat bekanta oss med kriminalinspektörerna Jarnebring och Johansson som kommer följa med i Leif GW:s fortsatta böcker. Postrånet följs av två mord och det visar sig snart bli besvärligt att lösa de sammanlänkade brotten då högt uppsatta personer har intresse av att hemlighålla spaningen.

Nästan 40 år efter första utgåvan är det här fortfarande en mycket läsvärd bok. Visst finns det ett och annat uttryck som kanske känns lite förlegat idag, men vad gör det när resten av historien är så relevant beskriven med det vardagliga polisiära arbetet i centrum. Leif GW lyckas bra med såväl karaktärer som de olika miljöer som förekommer i boken. Då jag själv arbetar i det aktuella Polishögkvarteret på Kungsholmen kan jag känna igen mig i flera avseende i de miljöbeskrivningar och det är nästan så att man kan undra om tiden har stått still. Avslutningsvis är boken originell så till vida att Leif GW bjuder läsaren på lite allmänkunskap om brott och straff mellan varje kapitel. Något vi aldrig kan få för mycket av…

Originalitet: 7, Handling: 5, Språk: 5, Karaktärer: 6, Miljö; 7

Betyg: 6.0 

This entry was posted in Recensioner. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *