Recension: Profitörerna av Leif GW Persson

profitorerna

Ännu en klassiker som följer på Leif GW Perssons debutroman och i det här fallet är det uteslutande en näst intill dokumentär berättelse om en utredningen av ett spaningsmord. I en lägenhet på Roslagsgatan 40 hittas en död kvinna innanför dörren bara klädd i en morgonrock och med svåra skador på kroppen. Samma dag klockan 18.00 lämnas det här ärendet över till kriminalinspektör Jan Lewin och en mödosam berättelse om hur det här brottet ska kunna klaras upp tar vid.

Ännu en gång lyckas Leif GW göra en realistisk beskrivning av hur det arbetet hos vålds- och spaningsrotlarna går till. Karaktärs- och miljöbeskrivningar fungerar bra och det är inte svårt för läsaren att få en känsla för hur utredare och spanare kan sväva mellan hopp och förtvivlan i den här typen av utredningar. Ibland känns det nästan som att läsa själva förundersökningen och därför är den här boken inte att jämföra med en vanligt kriminalroman. Även i den här boken får däremot läsaren ta del av författarens, kallas berättaren, reflektioner och Leif GW kan inte heller låta bli att berika läsaren med lite kriminologi…

Originalitet: 5, Handling: 4, Språk: 5, Karaktärer: 5, Miljö: 5

Betyg: 4.8

This entry was posted in Recensioner. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *