Vägval i yrkeslivet

Vägskylt

Mina vägval i yrkeslivet skulle kunna sammanfattas kort genom att gå från skattepolitik till kriminalpolitik, men det skulle nog vara att förenkla det hela. Min yrkeskarriär började på 90-talet med en intressant och utvecklande anställning på Riksskatteverket. En myndighet som hade full koll på IT-utvecklingen där allt blev noga testat och infört med stor omsorg. Det blev också min första kontakt med myndighetsvärlden med allt vad det innebär.

Därefter fortsatte karriären som Management konsult på ett av Sveriges största konsultföretag. Största intrycket från den perioden är nog att det är märkligt hur var och en kan bli expert inom ett området bara genom att bara lyssna på ett föredrag eller googla på nätet eller för den delen gå ett par dagars kurs på stan. I mitt fall blev jag snabbt mer lojal med kunden och det resulterade i den anställning som varat längst hittills.

Kvalitetsansvarig för införande datoriserade system på ett av Sveriges största läkemedelsföretag, AstraZeneca. Äntligen fick jag lite nytta av min blandade utbildning i juridik och datorteknik. Under den här perioden var möjligheterna stora och jag lyckades förstå hur viktigt det är med kvalitet och att noga testa system innan de blir införda i verksamheten. En härlig period då jag ständigt fick nya utmaningar och där jag hela tiden var tvungen att balansera mina beslut och prioriteringar. Sista året fick ansvar för att införa LEAN som innebär smidigare processer och förenklade arbetssätt. Men säg det goda som varar för alltid. När du åter igen går till jobbet och vet precis vad du ska göra är det dags byta jobb.

Tillbaka i myndighetsvärlden genom att bli kvalitetsstrateg på Arbetsförmedlingen för att säkra alla de jobbcoacher som den borgerliga regeringen satsat 3 miljarder av skattebetalarans kronor på. Nu var det arbetsmarknadspolitik på en av Sveriges mest uppmärksammade och kritiserade myndigheter. Här stannade mindre än två år på grund av att det hela fungerade mycket sämre än på Riksskatteverket på 90-talet och då kvalitet var långt i från en självklarhet hos Arbetsförmedlingen. Att testa och genomföra inspektioner på andra leverantörer än IT-leverantörer blev däremot en intressant upplevelse. Metoden fungerade!

Nytt jobb igen och den här gången på den största myndigheten hittills. Rikspolisstyrelsen som ansvarig för leverantörsstyrning. Är den inte lite ironiskt att jag som avfärdat IT-konsultlivet som oseriöst nu fått den yttersta rollen när det gäller att hantera relationen med just IT-konsultföretag. Nu är jag anställd hos den myndighet som förmodligen har störst problem jämfört med det två tidigare. Här lever däremot hoppet då myndigheten genomför en av det största ombildningarna någonsin. Kriminalpolitiken är i alla fall bra mycket intressantare än såväl skatte-  som arbetsmarknadspolitiken. Så intressant att jag vid sidan av att läsa Kriminologi också kommer att fördjupa mig i Polisvetenskap under 2014. Här har jag varit anställd i över två år och ännu har jag inte tröttnat…

Fortsättning följer…

 

This entry was posted in Reflektioner. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *