Recension: En osynlig av Pontus Ljunghill

en-osynlig

En osynligt är en en annorlunda kriminalberättelse av Pontus Ljunghill som till vardags arbetar som journalist. Den unge kommissarien John Stierna får 1928 ansvara för ett fall där en ung flicka har hittats mördad i ett nedlagt varv på Djurgården. Att försöka lösa fallet visar sig bli riktigt svårt för Stierna och historien varvas med en senare episod 1953 då kommissarien gått i pension och befinner sig på Gotland.

Författaren har på ett skickligt sätt lyckats återskapa en svunnen tids Stockholm och den atmosfär som hör till den tiden. Det är också uppenbart att han är bra påläst om hur polisen arbetade på den tiden där ett bra exempel är hur han skildrar att flera högre polistjänstemän faktiskt både arbetar och bor i polishuset på Kungsholmen. Språket är enkelt och effektivt och författaren lyckas bra med karaktärsbeskrivningar och dialoger.

Skönt med en deckare som tack vare det historiska perspektivet skiljer sig från ett stort antal dussindeckare som publiceras idag. Stockholmsskildringarna är mycket bra och historien håller också ihop även om den kan bli något långtråkigt emellanåt. Hursomhelst kommer jag fortsätta att följa Pontus Ljughill när han fortsätter med fler böcker i den här serien…

Orginalitet: 6, Handling: 4, Språk: 5, Karaktärer: 4, Miljö: 7

Betyg: 5.2

This entry was posted in Recensioner. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *